Det hela började hösten 1997 efter vi läst en tidningsartikel om Curlyhästen.
Vi blev genast intresserade och åkte till Britt Sörqvist i Åmål för att titta, lukta och ta på dem i verkligheten. Här fick vi också för första gången träffa Stormy Charmer, hingsten som sedan under flera år skulle komma att användas till våra ston.Sedan gick allt mycket snabbt och redan i januari 1998 köpt vi tre stycken dräktiga ston på plats, på en farm ute på prärien i norra Dakota Stona flögs hem och i maj fick vi våra första föl. Vi har båda haft allergiska känningar av lätt karaktär. Ibland så som nysningar och symtom som vid hösnuva och ryktning av vanliga hästar, men som vi nu aldrig känner av i umgänget med Curlyhästarna.

Vad denna allergivänlighet beror på vet vi idag inte, forskning pågår både i Sverige och i USA men en sak vet vi med säkerhet: de flesta hästallergiker tål dem. Allt eftersom vi umgåtts med våra Curlys har vi hela tiden upptäckt att vad vi läst och hört om dess egenskaper stämmer väl med verkligheten.

Deras lugna, fogliga temperament och deras storlek allt mellan 145-160 cm mankhöjd i kombination med deras styrka och uthållighet gör dem lämpliga att användas till båda barn och vuxna.

I första hand är väl Curlys känd som en fritids och familjehäst, men lämpar sig även mycket väl för tävlingsändamål som distansritt, westernridning, engelsk dressyr och hoppning.
Deras lockiga vinterpäls som kan variera från pudelliknande lockar eller vågig eller som krossad sammet ger dem ett unikt utseende som väcker uppmärksamhet. Många människor reser ofta flera mil för att få känna på deras päls, lukta och pröva allargivänligheten och för att få uppleva dem i verkligheten. Besökare brukar ofta bli mycket fascinerade och imponerade av hästarnas lugna och mjuka lynne.

 
Hela familjen Gerhardsson Mats Sara Annette Amanda Sofia Samt Missouri Dream och Sweetie
Detta är vårat hus
 
 

 

   
   
I vår rundcorall marktränas och rids våra treåringar efter NH’s principer.
 
 
I den före detta foderladan har vi gjort i ordning en lösdriftshall till alla ston. Här ges hästarna möjlighet till fri tillgång på hösilage och vatten dygnet runt och en torr och ren halmströbädd som mockas och byts ut en gång i veckan. Det är ett uppskattat tillhåll. Vid ruggigt och ruskigt vinterväder och stekande sommardagar ger den skugga och ett gott skydd mot besvärande flugor. Morgon och kväll tas alla hästar in en kort stund i sina boxar i stallet där vi kan utfodra varje häst individuellt med kraftfoder. Det är en viktig del i skötseln, inte minst den sociala kontakten som annars lätt blir lidande med många hästar på enbart lösdrift.

 

Inne i stallet finns en avdelning där hingstarna och vallackarna har sin lösdriftsavdelning med samma förutsättningar som stona har i sin.


 
Stora betesmarker i kombination med lösdriften ger hästarna möjlighet till ett så nära ett vilt liv som möjligt.
 
 
På en runda av cirka 3 km ges kunder möjlighet att provrida aktuella hästar där 1 km går längst Göta kanal.